NAIL ME

Naglar, naglar, naglar. Omvårdnad, manikyrer, lackningar, nailart - you name it!

Nail Art Sunday: tema siffror

Kategori: Naglar

Jag har tvekat fram och tillbaka länge och väl om huruvida jag skulle publicera den här nailarten eller inte. Denna gång handlar det inte om hur nöjd/missnöjd jag är med nailarten eller något sådant, utan vad den står för. Ni som följt mig ett tag vet att jag är MFF-supporter och MFF har förekommit i mina nailarts tidigare under bloggkarriären, två gånger om - då med loggorna. Så när Lelas siffertema sammanföll med premiären av allsvenskan, där MFF var ett av de första lagen ut, var idén till nailarten klar för mig. Så var det dags för dagen D (eller P för premiär kanske) och förutsättningarna var finfina - Malmö spelar hemma, mot ett lag där de är nästan garanterade vinst, biljetterna till Stadion var inte slutsålda men inte så långt därifrån och det var ett fantastiskt matchväder. Och så händer det som inte får hända - en supporter blir ihjälslagen av andra "supportrar". En 40årig tvåbarnsfar blir ihjälslagen mitt på ljusa dagen enbart av den anledningen att han bär "fel" lags tröja. Två små barn blir faderslösa och en kvinna blir änka - för att några tycker sig ha rätten att med våld gå på de som håller på ett annat lag.
 
Och nej, detta hände inte i Malmö. Malmö var inte ens inblandat - det skedde av "supportrar" av ett annat lag, mot en supporter i ytterligare ett annat lag, i en annan stad och hade ingenting med MFF att göra. Men för alla oss som faktiskt bryr oss om fotbollen och allt det fina den medför - för oss spelar det ingen som helt jädra roll vilket lags "supportrar" detta handlar om - detta är en sorgens dag och detta skulle aldrig ha hänt.
 
Det är lätt att skylla på fotbollen, på klubbarna och på supportrarna. Men jag tror att det är fel väg att gå. Detta, liksom många andra gånger då det är våldsamt runt fotbollsmatcher, hände borta från stadion, innan match. För mig är dessa människor, som ni kanske listat ut genom min markering tidigare i texten, inga supportrar. Detta är enbart huliganer - deras intresse är egentligen inte fotbollen utan att slåss. Men de måste ha något att slåss för, en anledning att slåss och just dessa har valt ett fotbollslag som sedan ska "skyddas" i vått och torrt mot alla som har den förbannade fräckheten att tycka om ett annat lag. Hade det inte varit fotbollen hade det varit något annat - hade MC varit intresset hade dessa personer säkerligen hamnat i HA eller Bandidos exempelvis. De vill slåss och de intalar sig själv och andra att de slåss för lagets skull. Men alla riktiga supportrar inser att det de gör enbart skadar laget de säger sig heja på. Det förstör, det kostar pengar, det får vanliga människor att bli rädda för att gå på match vilket även det innebär minskade intäkter för klubbarna, det gör sporten tråkigare genom att läktarna måste separeras tydligare från planen och det gör att matcher avgörs utan att spelarnas insatser har någon betydelse. Så att komma och påstå att de brinner för sin klubb - det för mig är bullshit från idag in i evigheten. De brinner för att slåss.
 
Så därför tvekade jag att publicera den här nailarten. Idag hamnade fotbollen i en mörk dal, fylld med skuggor och sorg. Idag hamnade fotbollen, helt riktigt, i skymundan. Idag är det annat som är viktigare. Men så kom jag att tänka på att det faktiskt finns två sidor av myntet, precis som vanligt. Idag blev fotbollen också än viktigare. Idag blev vi riktiga supportrars stöd viktigare än någonsin. Idag visade också MFF (bland andra) att andra saker är viktigare än fotbollen - den ihjälslagna supportern höll på ett lag som är en av MFFs största konkurrenter och det spelade ingen roll. MFF spelade ändå med sorgebindel hela matchen och valde att inleda med en tyst minut. Idag spelade lagtillhörighet ingen roll, idag sörjde alla. Men de markerade också att "supportrarna" inte ska få ta fotbollen och vår kärlek till den ifrån oss. Fotbollen och läktarna tillhör oss, inte de som egentligen enbart vill slåss och förstöra. Utan till oss, vi som känner en riktig kärlek till vårt lag men som aldrig skulle få för oss att bära hand på en annan person för att den hejar på ett annat lag. Lite munhuggning - ja, lite skojande och att byta ut en persons mugg mot en med sitt eget lags logga - ja. Men bära hand på, bruka våld emot eller till och med döda - nej, aldrig någonsin. Och inte ska de få ta vår kärlek eller sporten ifrån oss. Därför valde jag till slut att publicera den här nailarten i alla fall.
 
3-0 till MFF. Ett resultat som borde glädja oss, men som istället hamnade i skymundan bakom sorgbindlar, ambulanser och två faderslösa barn.
 
 
Det vita är Starnails NP13, det ljusblå Color Club - Take Me To Your Chateau. Resten är akryl, allt på frihand.
 
Är ni sugna på att se fler varianter på temat siffror så kika in hos Lela på Nail Art Sunday.. Kanske kan ni till och med få se lite nailart och siffror utan en massa djupa tankar och funderingar. Tjipp!

Kommentarer

 • Lottsky säger:

  Fin nail art i alla fall. Men visst är det med sorg i hjärtat man tänker på gårdagens händelser. Att något som borde vara roligt, festligt, ett tryggt ställe att ta med sin familj till, blir ett slagfält. Idrott tar fram det bästa men ibland tyvärr sämsta hos en del individer. Vi får hoppas att fler visar sitt bästa nu och trycker undan det sämsta som andra försöker dra fram!

  2014-03-31 | 06:44:45
  Bloggadress: http://lottskypottsky.blogg.se
 • Helena säger:

  Jag tycker du gjorde rätt som publicerade den här nailarten. Det som hände är så fruktansvärt tragiskt och onödigt.

  Däremot tror jag det är bra att lyfta fram att det finns folk som faktiskt kan klara av att gå och titta på idrott utan att slåss utan att hata motståndarlagets supportrar. För visst slängs det lite fula ord mellan de olika lagens supportrar, men det tillhör och kan till och med vara roligt, men att gå från lite ord till att slå, misshandla och som den här gången totalt gå över gränsen så att en människa dör. Det har inget med idrott att göra!

  2014-03-31 | 12:08:52
  Bloggadress: http://www.lackycorner.com
 • daPerley säger:

  Tycker helt klart att du kan posta din nail art, man ska inte behöva bortse från sin egen lycka för andras misslycka.

  Det jag kan tycka är extra synd i just det här fallet är väl att han som dog inte var en av huliganerna utan satt och väntade när han blev attackerad bakifrån. Sorgligt minst sagt.

  2014-03-31 | 17:05:13
  Bloggadress: http://daperley.com/
 • Lela säger:

  Du gjorde helt rätt i att både göra och posta denna manikyr. Och vilken fin gest av MFF i väldigt svart stund.

  Vi satt här hemma och pratade om det igår kväll och kan verkligen inte fatta hur folk är funtade. Det är tragiskt och beklagligt att folk dödar i Guds namn också men där handlar det om någon sorts fundamentalistisk tro som på galna och vrängda sätt går att försvara.
  Här handlar det om fotboll (om det nu verkligen är det det gör, jag är tveksam), en sport som ska bringa glädje och lagsammanhållning hos så väl utförare som publik. Där finns inga heliga skrifter, stenblock eller heroglyfer att luta sig emot
  Tycker bara det är så galet, sorgligt, tragiskt och onödigt att det inte finns ord....

  2014-03-31 | 20:18:47
  Bloggadress: http://www.lelack.se
 • Bam säger:

  Som fotbollssupporter och sportgalning i allmänhet (gnagare in i själen, trots uppvuxen i Malmö) så gick jag nästan sönder när jag fick höra vad som hände i söndags. Åkte till stadion i måndags för att lägga min halsduk. Skrev "solidaritet före rivalitet" på den, för sorgen har ingen färg.

  Problemet är att man nu diskuterar "fotbollsvåldet" när det inte finns på det sättet som många tror att det finns. Fotbollen drar inte fram våld, det är våldsamma människor som söker sig till olika situationer då de kan slåss (som du var inne på lite). Våld finns överallt i samhället tyvärr, och det är synd att dif-supporterns kärlek till sporten försvinner i alla debatter om "fotbollsvåld" och "huliganer". Det är en minioritet av supportrarna. Tragiskt som fan, men detta har blivit alldeles för uppblåst. Två stycken har dött runt fotbollsmatcher pga våld (två för mycket). Hur många dör av våld i övrigt i samhället? På stan på nätter och helger? I hemmet? Det är inget unikt för sportvärlden. Blir så trött, arg och besviken på allt och alla.

  Bra att du la upp nail-arten :) Fin!

  2014-04-03 | 17:59:17
  Bloggadress: http://www.bamsbox.blogspot.com
 • Gabriella säger:

  Mycket bra skrivet och en fin nailart trots att jag inte hejar på MFF

  2014-04-04 | 19:16:20

Kommentera inlägget här: